نشست تخصصی "عوامل و موانع نمایشنامه نویسی دفاع مقدس از دیروز تا امروز" در دانشکده سینما و تئاتر برگزار شد

۲۳ آبان ۱۳۹۶ | ۲۰:۰۸ کد خبر : ۱۳۱۱ اخبار

این نشست به همت دبیرخانه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس و با همکاری دانشکده سینما و تئاتر در تاریخ 21 آبان ماه سال جاری از ساعت 15 الی 18 در تالار شهید فلاحت پور دانشکده سینما و تئاتر با حضور صاحب نظران این حوزه برگزار گردید.

در ابتدا دکتر حامد سقائیان به عنوان سخنران نخست، از اهمیت و ضرورت چنین نشست هایی در حوزه تئاتر دفاع مقدس گفت و افزود: بعد از 8سال جنگ تحمیلی در اوایل دهه 70 با شکل گیری بنیاد هایی همچون بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های اسلامی و بنیاد روایت فتح، جریان های مثبتی در راستای ترویج و گسترش فرهنگ ایثار و شهادت اتفاق افتاد، که در نوع خود بی نظیر بود. ولی متأسفانه از اهمیت این رویداد با گذشت زمان با سیاستگذاری های فرهنگی نادرست و سوء مدیریت کاسته و به تدریج هنرمندان این عرصه به انزوا کشیده شدند.

این عضو هیئت علمی دانشکده هنر تربیت مدرس خاطر نشان کرد: سالانه بین 40 تا 50 کتاب در زمینه هنر دفاع مقدس انتشار می یابد که 60تا 70 درصد آن به صورت نمایشنامه است. که در نوع خود قابل تأمل می باشد.

در ادامه دکتر اسماعیل شفیعی رئیس دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: در حوزه فرهنگ ما شاهد دو عرصه مهم هستیم، با اهمیت دادن به این عرصه ها می توان شاهد توسعه فرهنگی بود. عرصه نخست، عرصه تولید و ذخیره سازی انرژی می باشد، در این عرصه باید ابتدا تعریفی از فرهنگ داشته باشیم و در ادامه باید بدانیم جایگاه ارزش های دفاع مقدس در کجای این فرهنگ جامعه می باشد. عرصه دوم، عرصه آزاد سازی انرژی است؛ دفاع مقدس در جامعه ما به عنوان یک خرده فرهنگ مطرح شد و با گذشت زمان نتوانست با فرهنگ قالب [سیاست های فرهنگی جدید] جامعه ارتباط خوبی برقرار کند، دچار اصطکاک شد و در ادامه هم، درگیر بازی های سیاستمداران و جناح های سیاسی شد و این امر باعث گردید از نقش پررنگ اش کاسته شود و به انزوا برود.

این عضو هیئت علمی دانشکده سینما و تئاتر افزود: عدم توجه به خرده فرهنگ بودن فرهنگ دفاع مقدس، و تقلیل دادن مفهوم ارزش های اخلاقی و دینی آن در پایین ترین سطح، باعث شد که ارزش های خرده فرهنگ این مقاومت توسعه پیدا نکند و  در ادامه با انتقال آن به نسل های بعد که جنگ را ندیده اند با نقصان بیشتری روبه رو باشیم.

در ادامه، آقای علیرضا حنیفی از نمایشنامه نویسان این حوزه، در مورد اهمیت دادن به فرهنگ دفاع مقدس و توجه بیشتر به ابعاد کلی معرفی آن فرهنگ در قالب های هنری، به خصوص تئاتر دفاع مقدس اشاره کرد و اظهار داشت: ما هنرمندان باید اطلاعات جنگی مان را در انتخاب سوژه ها افزایش دهیم و همه ابعاد جنگ را در نظر بگیریم، نه فقط به بخشی مهمی که بزرگان جنگ در آن نقش داشتند را تقدیس و پررنگ جلوه دهیم.

در بخش پایانی، آقای حسین فدایی حسین از نمایشنامه نویسان این حوزه، با اشاره به اهمیت و ضرورت نشانه های دینی در نمایشنامه های دفاع مقدس، خاطر نشان کرد که در نمایشنامه های دفاع مقدس به کرات از نشانه های عینی(شهید، جهاد، نشانه های مکانی و...) و انتزاعی(عدالت، ایمان، ایثار و...) دینی استفاده شده، که اهمیت این دوران را با صدر اسلام و واقعه عاشورا نشان می دهد.

گفتنی است این نشست که با اجرا و کارشناسی دکتر ناصربخت از اعضای هیئت علمی گروه نمایش دانشکده سینما و تئاتر برگزار گردید در پایان با پرسش و پاسخ و پذیرایی خاتمه پیدا کرد.