استاد پیشکسوت دانشگاه هنر به رحمت ایزدی پیوست

۲۹ فروردین ۱۳۹۵ | ۱۶:۴۸ کد : ۳۹۳ اخبار
استاد پیشکسوت دانشگاه هنر به رحمت ایزدی پیوست

انالله وانا الیه راجعون

استاد پیشکسوت دانشگاه هنر، آقای دکتر جابرعناصری به رحمت ایزدی پیوست.

به گزارش روابط عمومی، مرحوم استاد عناصری دارای خدمات چندین ساله و فعالیت‌های چشمگیر و گسترده در حوزه تعزیه و تحقیق و پژوهش در این حوزه و بیش از ۴۰ سال سابقه‌ی تدریس در دانشگاه های ایران بود.
ایشان دیروز ۹۵/۱/۲۸ ساعت نه و نیم صبح در سن ۷۱ سالگی فوت کرد وهمان روز بدون تشریفات در بهشت زهرا با تعدادی از کسانیکه خودش در وصیت نامه اش نوشته بود به خاک سپرده شد. بنا به خواست آن مرحوم مراسمی برگزار نخواهد شد وهزینه آن به مرکز خیریه امام علی(ع) اهدا می شود.

استاد جابر عناصری در سال ۱۳۲۴ در یک خانواده فرهنگی و مذهبی در محله معمار شهر اردبیل به دنیا آمد و از کودکی به تعزیه و شبیه‌خوانی علاقه‌مند بود. تحصیلات متوسطه‌ را در مدرسه‌ی دارلفنون پشت سرگذاشت و با  کسب مقام اول رشته‌ی ادبی دارلفنون،‌ به دانشگاه تهران رفت و تا مقطع دکترا تحصیل کرد. پدر ایشان (مرحوم علی عناصری) نیز یکی از شبیه‌خوانان نامدار اردبیل بود و همین موضوع باعث علاقه‌مندی عناصری به فرهنگ عامه و هنر شبیه‌خوانی بود.

عناصری در سال ۵۲ راهی لندن شد و دوره تخصصی مردمشناسی را در این شهر گذراند. پس از آن با تکیه بر پژوهش‌های قبلی خود، به تحقیق درباره خاورمیانه، جنوب غرب آسیا و به ویژه مسائل فرهنگی ترکیه و ایران و افغانستان پرداخت.

وی در آثار خود نگاهی جامعه‌شناسانه و مردم‌شناسانه به تئاتر و تعزیه ایرانی دارد.

عناصری استاد ممتاز دانشگاه‌های تهران، در کنار پژوهش‌های فراوان بیش از ۴۰ کتاب در زمینه فرهنگ ایران به رشته تحریر درآورده است که از آثار وی می‌توان به «شناخت اساطیر ایران بر اساس طومار نقالان»، «شبیه‌خوانی کهن الگوی نمایش‌های ایرانی»، « مردم‌شناسی و روانشناسی هنری»، «عاشق‌ترین عاشقان فرهنگ»، «فرهنگ و پژوهش» و« نسیم خاطرات» اشاره کرد که مجموعه مقالات نسیم خاطرات در بردارنده ۱۵۰ مقاله درباره تاریخ شفاهی اردبیل و گریزهایی به فرهنگ محلی ایران است.

پژوهشگر برجسته تعزیه به خاطر فعالیت‌های پژوهشی ارزشمند در عرصه هنر تعزیه و شبیه‌خوانی از طرف مراکز فرهنگی « لوح ویژه پدر تعزیه دانشگاهی ایران» را دریافت کرد.

روحش شاد و یادش گرامی باد.

نظر شما :